تونل سازی در جهان چگونه است ؟

تونل سازی در تمام کشور های جهان اهمیت بسیار زیادی دارد .تونل ها سازه های زیرزمینی هستند که برای حمل و نقل استفاده می شوند. ویژگی ها، مزایا، معایب و روش های تونل سازی در ساخت و ساز مورد بحث قرار گرفته است. مهندسی تونل یکی از جالب ترین رشته های مهندسی است.

این کار در طول مسیر خود پیچیده و دشوار است، حتی اگر جالب باشد. تونل ها به عنوان معابر زیرزمینی تعریف می شوند که برای اهداف حمل و نقل استفاده می شوند. اینها اجازه انتقال مسافر و بار را می دهند یا ممکن است برای حمل و نقل تاسیساتی مانند آب، فاضلاب یا گاز و غیره باشد. عملیات و ساخت و سازها در زیر زمین بدون ایجاد اختلال در سطح زمین انجام می شود. این عملیات به نام تونل سازی. مهندسی تونل نامیده می شود

اولین کشور در ساخت تونل

مشخص شده است که اولین تونل توسط مصری ها و بابلی ها در 4000 سال پیش ساخته شده است. این تونل به منظور اتصال دو ساختمان در بابل انجام شد. ارتباط از کاخ سلطنتی به معبد بود. طول این تونل 910 متر بود که آجرکاری شده بود.بزرگترین تونل در دوران باستان بین ناپل و پوتزوولی در سال 36 قبل از میلاد ساخته شد.

این تونل 4800 فوت طول، 25 فوت عرض و 30 فوت ارتفاع داشت. یک تونل جاده ای بود. در نیمه دوم قرن بیستم، توسعه و پیشرفت مواد منفجره و تجهیزات پیشرفته رونق گرفت که فرآیند تونل زنی را امکان پذیرتر کرد. تونل زنی، برای رویکردهای مختلف در شرایط مختلف بهتر عمل می کند. البته تعجب نکنید بعد ازین کار میرن خرید قیر رو از فلات قیر انجام میدن و خراب کاری هارو درست میکنن تازه با بهترین قیمت قیر ممکن در بازار .

از این رو بستگی به تجربه و دانش مهندس دارد. عمدتاً کارهای تونل سازی توسط مهندسان عمران انجام می شود. این رشته به ما اطلاع می دهد که دانش در مورد تکنولوژی سازه و بتن کافی نیست. مهارت و دانش یکسان و کامل در زمین شناسی، مهندسی مکانیک، ژئومکانیک و فن آوری های جدید ساخت و ساز نیز ضروری است.

انتخاب مسیر تونل

دو عامل اصلی که در مسیر کارآمد تونل کمک می کند، محدودیت های تراز و ملاحظات زیست محیطی است. همانطور که می دانیم زیرزمین طبیعت ناهمگن دارد. یک بازرسی مناسب از ماهیت خاک، سنگ، سطح سطح ایستابی و تمام محدودیت‌های تراز باید قبل از تعیین مسیر انجام شود.

محل انتخاب شده برای حفر تونل به گونه ای است که مزاحمت و مشکلی که برای محیط آن منطقه از جمله زندگی ایجاد می شود به حداقل برسد. روش تونل زنی انتخاب شده به شرایط زمین، سطح سطح آب، طول و قطر محرک تونل، عمق تونل، الزامات نهایی تاسیسات، شکل تونل و خطر ساخت بستگی دارد.

مزایای تونل سازی

  • روش تونل زنی در مقایسه با روش های دیگر مزایای خاصی دارد که در زیر به آنها اشاره می شود:
  • روش تونل زنی در مقایسه با روش ترانشه برش باز زمانی که عمق فراتر از حد مجاز است از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر است.
  • زندگی سطحی یا فعالیت های زمینی مانند حمل و نقل زمانی که تونل زنی انجام می شود مختل نمی شود.
  • این روش ساخت و ساز با سرعت بالا با مصرف انرژی کم را تضمین می کند
  • آلودگی صوتی را کاهش می دهد
  • این روش ها از خطرات برف و کوه یخ در نواحی با ارتفاعات آزاد هستند
  • تداخل سطحی و هوا برای تونل ها محدود شده است
  • تهیه تونل با شیب آسان به کاهش هزینه حمل کمک می کند
  • برای حمل و نقل خدمات عمومی، روش تونل زنی مزیت قابل توجهی نسبت به پل دارد.
  • برش خطرناک باز به سازه مجاور، در صورت نیاز، با روش تونل زنی حل می شود
  • تونل زنی در شرایط جنگ هوایی و بمباران، حفاظت بیشتری می دهد

معایب تونل سازی

  • روش تونل زنی دارای معایب خاصی است که به دلیل پیچیدگی و دشواری آن است. بعضی از آنها … هستند:
  • هزینه سرمایه گذاری اولیه برای راه اندازی تونل در مقایسه با روش برش باز زیاد است.
  • طراحان و تیم مهندس بسیار ماهر و با تجربه فقط برای این عملیات بهترین کار را خواهند داشت.
  • نظارت بالاتر و مستمر از شروع تا پایان پروژه تونل سازی بدون هیچ گونه مصالحه ای ضروری است
  • تجهیزات بسیار پیچیده و تخصصی برای انجام عملیات تونل سازی ضروری است.

مقایسه بین برش های باز و تونل سازی

همیشه بحث هایی در مورد هزینه ای که بین برش های باز و تکنیک های تونل زنی مصرف می شود وجود دارد تا نتیجه گیری کنیم که کدام مقرون به صرفه تر است. عوامل زیر را در نظر بگیرید: الف) برش های باز در برش های عمیق برای خاک با طبیعت و شیب های مختلف بسیار پرهزینه است.

این روش حجم زیادی از حفاری را که هزینه بر است را به همراه خواهد داشت. در این شرایط روش تونل زنی اقتصاد بیشتری نسبت به برش های باز به همراه خواهد داشت. ب) هنگامی که ماده حفاری سنگ باشد، برش باز با مقدار کمتر حفاری خوب عمل می کند و ارزان تر می شود.

در حالی که روش تونل زنی برای نشان دادن فعالیت خود دشوار است. ج) بر اساس نیاز مواد برای پر کردن نزدیک، یک روش برش باز را می توان پیشنهاد کرد، اما تونل زنی در کار نسبتاً مقرون به صرفه است. برای عمق برش بیشتر از 60 فوت، روش تونل زنی همیشه توصیه می شود.

رویکردها در روش تونل زنی

دو رویکرد بر اساس برش های باز در دو انتهای یک شیب وجود دارد. آنها رویکرد کوتاه و رویکرد طولانی هستند. همانطور که در شکل 1 نشان داده شده است، زمانی که شیب تپه ماهیت بسیار تند دارد، گفته می شود که نزدیک است. همانطور که در شکل 2 نشان داده شده است، زمانی که شیب تپه بسیار مسطح است، گفته می شود که نزدیکی بسیار طولانی است.

هزینه این کار عمدتاً به توپوگرافی منطقه مورد نظر بستگی دارد. در ارتفاعات بالا، این مسیرها با برف محدود می شوند یا ممکن است توسط رانش های شدید زمین مسدود شوند. اینها عواملی هستند که باعث تصمیم گیری روش برش باز یا تونل می شوند.

تراز و درجه در فرآیند تونل سازی

عوامل خاصی که باید در مراحل تونل زنی در نظر گرفته شوند عبارتند از:

بهترین و مقرون به صرفه ترین تراز انتخاب شده باید ماهیت مستقیم داشته باشد . تونل باید درجه ای داشته باشد که از بیرون کمتر باشد. مشاهده می شود که در تونل های راه آهن به دلیل مرطوب بودن ریل، لغزش مداوم چرخ ها صورت می گیرد. این باعث کاهش ظرفیت حمل و نقل لوکوموتیوها می شود.

برای اطمینان از زهکشی مناسب باید شیب 0.2% ارائه شود. هنگامی که صحبت از تونل های طولانی می شود، باید دو درجه در دو انتها ارائه شود (که از هر انتها و سپس به سمت مرکز بالا می رود همانطور که در شکل 3 نشان داده شده است).

یکی از مواد موردی نیاز و مسئولیت های افراد حاضر در پروژه خرید قیر میباشد . فلات قیر با تجربه سالیان خود میتواند نیاز تمامی پروژه های کوچک و بزرگ را برطرف کند. کافیست با ما تماس بگیرید .

جدیدترین مقالات فلات قیر